Diagnózis

Diagnózis:
Az óriássejtes arteritis diagnózisa nehéz lehet, mert a korai tünetei más gyakori betegségekéhez hasonlíthatnak. Emiatt az orvosnak a tünetek hátterében állható más lehetséges okokat is ki kell zárnia. Az orvos a tünetek és az egészségügyi kórelőzmények kikérdezésén kívül egy részletes fizikális vizsgálatot végez, különös figyelmet fordítva a halántéktáji artériákra. Gyakran az egyik, vagy mindkét artéria érzékeny, pulzusa csökkent és kemény, kábelszerű érzete, megjelenése van. Az orvos szükség esetén további teszteket rendel el.
 
Vérvizsgálat:
Az alábbi vizsgálatok segíthetik diagnózist, illetve a kezelés alatti követést.

 
Képalkotó vizsgálatok:
Alkalmasak a diagnózis felállításához, valamint a kezelés követésére is. Alkalmazható:  
Biopszia:
A legjobb módja az óriás sejtes arteritis diagnózisának felállítására a halántéki artériából történő minta vétele (biopszia). Ez az artéria a bőrhöz közel helyezkedik el a fülek előtt, és a hajas fejbőr felé halad. Ez az eljárás járóbetegként, helyi érzéstelenítésben történik, általában egy kicsi vágással és kényelmetlenséggel jár. A mintát mikroszkóp alatt laboratóriumban vizsgálják.
Ha óriássejtes arteritis igazolódik, az artéria gyakran gyulladás jeleit mutatja, ami rendellenesen nagy sejtek, úgynevezett óriás sejtek formájában nyilvánul meg, innen a betegség elnevezése. Előfordulhat, hogy óriássejtes diagnózis mellett a biopszás lelet negatív.
Ha az eredmény nem világos, az orvos dönthet a másik oldali artériából történő biopszia elvégzése mellett.
 


Kérjen információt most!

Amit ma megtehet, ne halassza holnapra! Online rendszerünkön akár egy percen belül időpontot foglalhat.
Nekünk az Ön egészsége az első!


   Információ kérés