Kezelés

Az óriássejtes arteritis legfontosabb kezelése a magas dózisú glukokortikoid, például prednisolon, metilprednisolon (szteroid - Medrol) alkalmazása. Mivel azonnali kezelés szükséges a látásvesztés elkerülése érdekében, gyakran az orvos a biopsziával megerősített diagnózis felállítása előtt elkezdi a kezelést.

A kezelés megkezdése után pár nappal javulás várható. Ha szteroid kezelés megkezdése előtt látásvesztés jelentkezett, valószínűtlen, hogy a látás javulni fog, ugyanakkor az érintetlen szem kompenzálhatja a látás változás egy részét.
A gyógyszeres kezelést 1-2 évig, vagy tovább kell folytatni. Az első hónap után az orvos óvatosan csökkenteni kezdi a szteroid dózisát egészen addig a legkisebb dózisig, ami kontrollálja a gyulladást.
Néhány tünet, különösen a fejfájás visszatérhet a leépítő periódusban. Ebben az időszakban jelenik meg sok esetben a polymalgia rheumatica is. Ezek a fellángolások a szteroid dózisának kis mértékű növelésével kezelhetőek. A kezelőorvos immunszupresszáns, methotrexate kezelést is javasolhat.

A kortikoszteroidok súlyos mellékhatásokat okozhatnak, mint például csontritkulás, magas vérnyomás és izomgyengeség. A lehetséges mellékhatások megelőzésére a kezelőorvos követheti a csont ásványi anyag tartalmát, és kálcium, D-vitamin, esetleg más gyógyszerek szedését javasolhatja a csont ásványi tartalom megőrzésére.

Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyeztetési Hivatal, valamint az Országos Gyógyszerészeti Intézet nemrég jóváhagyta a tocilizumab (RoActemra) alkalmazását óriás sejtes arteritis kezelésében. Bőr alá adott injekció formájában alkalmazzuk. Mellékhatásai között szerepel a fertőzésekre való nagyobb fogékonyság.

Klinikai kutatások:
Számtalan klinikai kutatás keretében próbálnak jelenleg is új hatóanyagokat, beavatkozásokat és teszteket a betegség megelőzésére, diagnózisára, kezelésére és követésére.
 


Kérjen információt most!

Amit ma megtehet, ne halassza holnapra! Online rendszerünkön akár egy percen belül időpontot foglalhat.
Nekünk az Ön egészsége az első!


   Információ kérés