Tünetek és okok

Áttekintés:
Az óriássejtes arteritis az artériák falának a gyulladása. Leggyakrabban a fej artériáit támadja, különösképp a halánték tájékon. Éppen emiatt az óriássejtes arteritist gyakran hívják temporalis arteritisnek.
Az óriássejtes arteritis gyakoran okoz fejfájást, a hajas fejbőr érzékenységét, rágás közbeni fájdalmat és látási problémákat. Kezeletlen esetben vaksághoz vezethet.
Az azonnali kortikoszteroid terápia általában enyhíti a tüneteket, és megelőzheti a vakságot. A kezelés megkezdését követő pár nap után már javulás érezhető, de a kezelés ellenére is gyakoriak a fellángolások (relapszusok).
Rendszeres orvosi kontrollra van szükség a betegség és a kortikoszteroid terápia esetleges mellékhatásainak kezelésére.
 
Tünetek:
Az óriás sejtes arteritis leggyakoribb tünetei a fejfájás és a gyakran súlyos, leginkább mindkét oldali halántékot érintő érzékenység. A fejfájás progresszívvá válhat, mértéke ingadozhat, vagy el is múlhat.
Általában az óriássejtes arteritis tünetei az alábbiak lehetnek:

A nyakban, vállakban, csípőkben megjelenő fájdalom és merevség gyakori tünet egy kapcsolódó betegségben, a polymyalgia rheumaticában. Az óriás sejtes arteritises betegek 50%-a polymyalgia rheumaticában is szenved.
 
Mikor menjünk orvoshoz:
Ha új keletű, korábbihoz nem hasonlító, folyamatos fejfájást, vagy a fent felsorolt tünetek bármelyikét észleljük, késlekedés nélkül orvoshoz kell fordulni. Amennyiben óriás sejtes arteritissel diagnosztizálják, a lehető leghamarabb elkezdett kezelés megelőzheti a látásvesztést.
 
Okok:
Óriás sejtes arteritisben az artériák fala begyullad, ezért megduzzad. Ez a duzzanat szűkíti az ér átmérőjét, csökkentve a vér - így az oxigén, és a tápanyagok - mennyiségét, ami a sejtekhez, szövetekhez eljut.
Majdnem az összes közepes és nagy méretű artéria érintett lehet, de a duzzanat leggyakrabban a halánték artériájánál jelentkezik. Ezek az artériák a fülek mellett tapinthatóak, és a hajas fejbőr felé futnak.
Ezen artériákban kialakuló gyulladás okai jelenleg nem ismertek minden részletre kierjedően, de nagy valószínűség szerint az artériák falával szemben kialakult kóros immunválasznak van fontos szerepe. Bizonyos gének és környezeti faktorok szintén növelhetik a betegség kialakulásának esélyét.
 
Rizikófaktorok:
Több faktor is növelni az óriás sejtes arteritis kialakulásának kockázatát:
 
Komplikációk:
Az óriássejtes arteritis súlyos következményekkel járhat, ezek közül a legfontosabbak a következők:


Kérjen információt most!

Amit ma megtehet, ne halassza holnapra! Online rendszerünkön akár egy percen belül időpontot foglalhat.
Nekünk az Ön egészsége az első!


   Információ kérés